V obecnom múzeu vystavujú špuľar, snovadnicu aj bustu K. Gottwalda

14.11.2011 Michalovce

Budkovce 12. novembra (TASR) - Gazdovský dvor v obci Budkovce je plný hmatateľných spomienok na dedinský život spred niekoľkých desaťročí, ba aj storočí. Návštevníci tohto obecného múzea nájdu medzi takmer dvoma tisíckami exponátov napríklad náčinie, ktorým sa spracovávalo konope, pracovné pomôcky včelárov, roľníkov a kováčov, ale aj bustu prvého komunistického prezidenta Klementa Gottwalda či sériu kníh vydaných v roku 1814.
\"Našim pôvodným zámerom bolo, aby sme zachránili všetko, čo bolo kedysi predmetom práce a vôbec života našich predkov. Týka sa to napríklad roľníctva, ale aj usporiadania jednotlivých domácností, kde sa nachádzala kuchyňa, ale aj parádna či predná izba,\" objasnil nadšenec miestnej histórie Ján Rimár.
Ako dodal, projekt gazdovského dvora od jeho počiatku zastrešuje osobitná komisia zriadená pri obecnom zastupiteľstve, ktorá pre potrebu naplnenia múzejnej expozície navštívila pred rokmi všetky miestne domácnosti. Podľa starostu obce Mariána Uhrinu sa s niektorými vecami znesenými z povál lúčili gazdovia pre citové väzby k nim veľmi ťažko, no s pocitom zadosťučinenia, že ich odovzdávajú pre dobrú vec.
\"Množstvo exponátov sa každým dňom mení, pretože tu stále pribúdajú. Momentálne sa ich počet zastavil približne na čísle 1800,\" podotkol Rimár, pričom vybrať ten najhodnotnejší predmet je podľa jeho slov veľmi ťažké. \"Najstaršie sú tu knihy zo začiatku 19. storočia, no pre ostatných môže byť hodnotná aj stará snovadnica, špuľár alebo ostatné časti tkáčskeho stavu. Máme tu aj staručký kabát, ktorý dnes hreje rovnako dobre ako pred 75 rokmi, keď ho nosil Budkovčan Michal Jacko.\"
Expozíciu obecného múzea čaká v blízkom čase úprava do jednotlivých tematických okruhov. \"Plánujeme zaviesť aj novinku v podobe ukážok starších sakrálnych predmetov. Budkovčania boli nábožní a k ich každodennému životu patrila, samozrejme, modlitba,\" konštatoval Rimár.
Gazdovský dvor v Budkovciach je sprístupnený verejnosti počas každého víkendu. Jeho zriadenie v roku 2009 finančne podporila obecná samospráva a Košický samosprávny kraj.
 

Vyberte región